Atlantin taikaa

Atlantin taikaa

Perinteinen, jokavuotinen kalareissumme pohjoiseen Norjaan taas meneillään. Tällä kertaa Sandlandissa. Atlantin aallot keikuttavat venettämme pikkuhiljaa, kun laskemme jigit kohti pohjaa. Allamme on vettä n.25 metriä, pohjan muoto on kivikkoinen.

Pompottelen kalajigiäni pohjaan, välillä vähän ylöspäin kelaten. Yhtäkkiä tunnen pientä liikettä siimassani, ja vetäisen nopeasti vastaiskun. Kala kiinni! Painoa tuntuu olevan mukavasti, ja kala kiskoo siimaa puolalta. Muutaman minuutin jälkeen alan varovasti kelata, ja kala venkoilee tutun tuntuisesti. Kissakalan liikkeet poikkeavat selkeästi muista saaliskaloista.

Vartin väsyttelyn jälkeen saan kalan jo näkyviin veneen lähelle. Valtava pää ilmestyy syvyyksistä, jigi syvällä suussaan. Iso kissakala! Ja kun hetken päästä kala on jo väsynyt, nostan sen kyytiin veneen pohjalle. Kalakaverini hyppivät nopeasti sivuun, sillä kissakalan puruvoima on melkoinen. Otus kun murskaa vahvoilla leuoillaan simpukoita, ja löytyypä syönnöksistä usein kiviäkin.

Kaverini ottaa pari pakollista kuvaa kalasta sylissäni, ja verestyksen jälkeen se päätyy saalislaatikkoon. Atlantin kaloista arvostan itse eniten juuri kissakalan makua. Se on kuin murea, maukas pihvi. Liha on vaalea ja tiukkasyinen. Rannassa kalat perataan ja käsitellään asianmukaisesti. Fileointi, valmiiksi annospaloiksi jakaminen, sekä vakumointi ja pakastaminen takaavat arvokkaan saaliin säilymisen kotiin asti. Tällä kertaa poikkeuksellisesti otetaan kissakalasta myös nahat talteen pakastimeen.

Kotimaassa ajatukseni on kokeilla kissakalan nahan soveltumista valmistamiimme kalakoruihin. Kun nahka on käsitelty asianmukaisesti, upotan leikatut palat muutamiin korupohjiin. Kaulakoruissa ja korvakoruissa nahat saavatkin uuden elämän, kun hartsaamisen jälkeen kalan hienot kuviot tulevat esiin koruissa.

Testasin myös muita saamiamme saaliskalojen nahkoja samaan tarkoitukseen. Turska ja makrilli soveltuivat erinomaisesti, ruijanpallas taas oli hankalampi, koska oli hyvin tummaa kuivuessaan.

Eikä siinä vielä kaikki. Kissakalasta valmistettiin erinomaista ruokaa grillissä. Ohessa ohje valmistukseen.

- leivitä kissakalan filee ruis/korppujauhoilla , lisää hieman sitruunapippuria

- paista kala-filee grillissä parilapannulla

- kun kala on miltei valmis , kaada pannulle vettä , kermaa , kalakastiketta ja tummaa soijaa. Näistä aineksista syntyy kissakalalle makoisa kastike.

- sopii erinomaisesti perunamuusin kera tarjottavaksi

- lasi hyvää valkoviiniä kyytipojaksi , ja täydellinen gourmet-ateria on valmis

- Arska